„Транстекстим” разполага с екип от опитни професионалисти, които се грижат за изработване на моделите и внедряването им в производство. В Технологичен отдел се създават цели сезонни колекции - както есенно-зимни, така и пролетно-летни. Не е рядкост първата мостра да бъде направена само по скица на клиент. Съобразно изискванията може да се изработи мостра със специфични размери, предвидена за фотосесия, както и няколко търговски мостри в различни цветове.

Материите, с които се работи, са изключително разнообразни. Памук, различни смеси на памука, еластични летни материи, класически вълнени смеси или 100% вълнени.

За осигуряване на голямо разнообразие от продукти и материи за производството фабриката работи с водещи производители на прежди от Италия и Испания, като Folco и Himiesa, както и в най-тясно сътрудничество с италианската фирма E.Miroglio (http://www.emiroglio.com/en ) , която има фабрика в град Сливен, България.

„Транстекстим” разполага с високотехнологично оборудване от последно поколение и всичко необходимо за плетене, конфекциониране и завършване на готов продукт - котон машини, машини за ластици, биета и др. на Protti, линейни машини на Shima Seiki и Stoll, конфекционни машини на Juki, Rimoldi, Exacta, Complett, гладачна техника на Llesor и Monti Antonio